אנחנו על המפה (ובטלוויזיה) – קצת על ההיסטוריה של בסיס רמת דוד

בימים אלו משודרת הסדרה “פלמ”ח” – שהיא סדרת נוער ישראלית מסוגת דרמה תקופתיתהרפתקאות שנהגתה על ידי יהונתן בר-אילן ועדן גוריון והופקה על ידי “ענני תקשורת” עבור “Yes“.

עלילת הסדרה מתרחשת בשנת 1946, שנתיים גורליות לפני קום המדינה, בחוות הכשרה תמימה למראה, שלמעשה משמשת כמחנה אימונים סודי לגיוס נוער לפלמ”ח וכבסיס ליציאה לפעולות נגד הצבא הבריטי.

הסדרה משלבת אירועים היסטוריים אשר התרחשו במהלך חודשיים בשנת 1946 שבהם אוחדו כל המחתרות לתנועת מאבק אחת, תנועת המרי העברי. מבין האירועים המוזכרים – “ליל הגשרים“, אוניית המעפילים “יגור” ו”השבת השחורה“. לצד אירועים אלה, בסדרה מופיעות דמויות המנהיגים שהקימו את המדינהיצחק רביןיצחק שמירמשה דייןמנחם בגין וישראל גלילי.

באחד הפרקים דובר על מפקד בכיר בצבא הבריטי שאמור לנחות בבסיס חיל האוויר ברמת דוד.

זהו סיפור גלגולו של בסיס רמת דוד שהחל כבסיס של הצבא הבריטי בזמן שלטונם בארץ ישראל:

הבריטים חיפשו שדה תעופה חליפי לזה הקיים בחיפה עקב הפצצות חוזרות ונשנות על הבסיס. רואלד דאל טייס בחיל האוויר המלכותי הבריטי קיבל את המשימה לחפש אחר שדה תעופה חליפי. הוא התבקש לטוס לכיוון המוחרקה ועמק יזרעאל, לאתר שדה תירס קצור ושם לנחות. לאחר שנחת – עטו על מטוסו עשרות ילדים שיצאו מתוך המבנים והמטעים שלידם נחת.

* בשנת 1937 הוקם בשטח הסמוך לשדה התירס המדובר “כפר עבודה לילדים – נהלל”. המקום יועד לנוער עבריין ונמצא בשטחה של החווה הניסיונית החקלאית אשר ננטשה בשנת 1935.*

 

דאל המריא חזרה לחיפה. שם דיווח כי המקום בטוח. אחרי 3 ימים שוב תקפו מטוסים את שדה התעופה בחיפה. לכן למחרת ב 10/6/1941 הוביל דאל את מטוסי ההורקין מחיפה לשדה הקצור בעמק יזרעאל.

השדות היו שייכים לקבוצת עיינות, לקבוצת השרון ולכפר החורש. ב1942 החל משא ומתן על השטחים והשדות. בהסכם החכירה היה הסדר שבו הקיבוצים יוכלו להמשיך לעבד את השטחים הפנויים הסמוכים לבסיס המוקם.

במאי 1948 נשלח יהושוע גילוץ עם מזוודה מלאה כסף כדי לקנות את מטוסי ספיטפייר מהבריטים האמורים לעזוב את רמת דוד במהלך הפינוי הבריטי מהארץ. הבריטים שיתפו פעולה והבסיס הועבר לידיים ישראליות בצורה מסודרת. גילוץ, היה מפקדו הראשון של הבסיס במשך מספר שנים.

כביש הכניסה לבסיס (מסומן בכחול על המפה) הפך עם הזמן לכביש הפנימי של הקיבוץ עם עזיבת קבוצת השרון והתחלת הרחבת היישוב. בשנת 1962 נסלל הכביש החדש לבסיס (מסומן באדום על המפה) שמשמש עד היום ככביש הכניסה לבסיס.

 

שדרת האקליפטוסים (כביש הכניסה לבסיס לשעבר) – 1987

 

שדרת האקליפטוסים בכביש הפנימי – 1997

 

שדרת האקליפטוסים בכביש הפנימי – 2000

שדרת האקליפטוסים, בכביש הפנימי- היום, 2020

 

גם בימינו, בסיס חיל האוויר ברמת דוד נמצא בכותרות עם הרצון להקים במקומו שדה תעופה אזרחי והמאבק של תושבי המועצה בכלל ותושבי רמת דוד בפרט כנגד מהלך זה.

 

התחברות אל האתר
דילוג לתוכן